22 Mayıs 2023

Model, Materyal ve Işığın Önemi

1. BÖLÜM - MODEL

Sketchup Viewport Sorunları

Hepinize merhaba, bu makalede sizlere iyi bir render’in temelinde neler olması gerektiğinden  bahsedicem. İlk konu başlığımız ise model. Öncelikle 3d modeller poligonlardan oluşmaktadır ve birbirleri ile birleşip yüzeyleri oluştururlar. Bu yüzeyler bazen düz bazen de amorf formda olabilmektedirler. Bu birleşimlerin kuralını anladığımızda sağlıklı bir model de ortaya çıkacaktır. İşimizi yaparken bir çok hazır model kullanmamız gerekmektedir ve bu modeller bazen sahnemizin yani Sketchup Viewport’umuzun düzenini bozabilmektedir. Ekran kartımız güncel güçlü bir kart olsa bile Sketchup bazı aşırı veya hatalı poligonları kaldırmayabilir. Hepinizin başına gelmiştir bu olay. Bir obje sahneye alıyoruz ve birden bire kasılmalar başlıyor. Tanıdık geldi değil mi? Sonra ise Sketchup’taki bu durumlar yüzünden yazılımdan  soğumalar başlıyor.  Öncelikle şunu kabul etmeniz gerekiyor. Sketchup’ın Viewport’u diğer 3d yazılımlar kadar güçlü değildir. Örnek olarak 3ds max veya Cinema 4d’ye 50 mb’lik bir 3ds formatlı objeyi import edin hemen gelir ama Sketchup’a daha yavaş gelecektir. Bu sorunlardan kurtulmak için öncelikle temel modelleme eğitimini es geçmemeniz gerekmektedir. Çünkü bozuk bir objeyi ileride tamir etmeniz gerekebilir.

3D Warehouse Kullanımı

Eğer hazır model kullanıcaksanız da 3d warehosue var bildiğiniz gibi sketchup’ın devasa kütüphanesi. Fakat buranın yarısı deneyimlerime dayanarak söylüyorum bir 3d çöplüktür. Sitede müthiş görünür ama sahneye aldığınızda amatör bir iş olduğu ortaya çıkar. İşin ilginç yanı bu sitede gördüğünüz tüm objeler Sketchup ile çizilmemiştir. Export yöntemi ile kişinin kütüphanesine eklediği 3ds max kökenli objeler de bulunmaktadır. Hatta solid Works bile gördüm, fena poligonlar vardı üzerinde. Zaten sitede yakın zamanda devreye giren ve doğru model bulmamızı sağlayan bir filtre yöntemi mevcuttur. Böylelikle low poly objeleri eleyip istediğinizi çabukça bulabilirsiniz. Fakat bunları sahnenize hemen ekliyorsanız hata yapıyorsunuz demektir. Ben öncelikle 2. Bir sketchup açarım ve bunları oraya import edip bir incelerim. Çünkü Sketchup'ta bir grup/component mantığı vardır ve obje bir bütün ise yani explode ise kendi grubu içinde hatalıdır ve sahneye eklenmemelidir. Özellikle koltuk masa sandalye mesela… Bunları boş sahnemiz içerisinde inceleyip düzeltmemiz gerekmektedir. Eğer üç kere tıkladığınızda objenin her tarafı seçiliyor ise işiniz zordur. Fakat bir takım seçim yöntemleri ile koltuk ayaklarını oturaktan ayırıp gruplayabilirsiniz mesela. Bazen de şans bizimledir ve hangi objeyi 3 kere tıklarsanız diğerlerine yapışmadan seçili hale gelecektir. Hemen grup component yapın o objeyi. Ve bir de tabiki üzerinde gelen materyaller. Ben hepsini siliyorum. Çünkü bu materyaller V-ray de özellikle sorunlara yol açabiliyorlar. 2.0 veya daha eski bir versiyon olan 1.49 dan kalan materyaller olabilir üzerinde . Yüzeyi düzelttikten sonra kendi materyallerimi atayıp ana sahneme objelerimi ekliyorum ve bu süreç render aşamasına kadar devam ediyor.

Sketchup'a Obje Import Etmek

Bir de üreticinin sitesinde olan modeller vardır. Bunları genelde autocad3d formatında sketchup’a alabilirsiniz Fakat bazı modeller üretime özel olarak modellendikleri için fazla poligona sahip olabiliyorlar . Bunları sketchp’a alırken poligon düşürmeniz gerekebilir. Bu yazılımlardan bazıları Transmutr ve Universal Importer dır. Transmut ücretli bir plugindir. Diğerini ise ücretsiz olarak yükleyip deneyebilirsiniz. Dediğim gibi bunları boş bir sayfada editleyin ve ana sahnenizi mutlaka yedek alarak kaydedin. Eğer warehouse de veya üreticinin sitesinde yok ise de obje modellemek zorundasınızdır demektir. O yüzden temel modellemeden asla kaçmayın sonunda kazanan siz olacaksınız. Model için diyeceklerim şimdilik bu kadar. Bir sonraki makaleme materyal ile devam edeceğim. Umarım aydınlatıcı olmuştur.  Şimdilik hoşçakalın..